10 patarimų, kaip produktyviau dirbti namuose

Vis daugiau žmonių savo darbo vietą perkelia į namus - kai kas taip dirba kelias dienas per savaitę, kiti ir kasdien. Įpratus dirbti namuose, o su kolegomis bendrauti nuotoliniu būdu, tai tapo įprasta rutina, kurią renkamės net ir pasibaigus pandemijai. Darbas iš namų tikrai turi savo pliusų - mažiau laiko praleidžiame automobilių spūstyse, galime lanksčiau planuoti ir derinti savo darbą ir laiką su šeima. Todėl namų biurai šiuo metu yra itin aktualūs ir populiarūs.

Kad ir kaip būtų malonu kiekvieną darbo dieną pradėti įsisupus į minkštą chalatą su gardžios kavos puodeliu rankose, norime pasidalinti keliais patarimais, kurie padėtų namuose dirbti žymiai patogiau ir produktyviau.

Namuose darbo diena dažnai prasideda vos išlipus iš lovos, o kartais tik iškišus nosį iš patalų. Atsidarome nešiojamą kompiuterį, patikriname el. paštą telefone ir atrašome į vakarykščius laiškus. Mums tai gali atrodyti patogu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje mes pametame laiko nuovoką, prarandame ribą tarp darbo ir poilsio, o tada jaučiamės lyg dirbtume visą dieną.

Kaip susikurti malonią ir produktyvią darbo dieną namuose?

  • Susikurkite savo ritmą. Pradėkite dieną sveikais ir maistingais pusryčiais, pasimankštinkite, pižamą pakeiskite į kasdieninius drabužius ir kibkite į darbus pilni energijos ir nusiteikimo. Suplanuokite, kiek laiko dirbsite, kad darbo diena nesitęstų iki vėlaus vakaro. Kokybiškas poilsis yra būtinas sėkmingai darbui, todėl jei įmanoma, per savaitę skirkite sau bent dvi dienas poilsio.
  • Dirbkite efektyviau su „pomodoro” technika. Tai paprasta - susikoncentruokite 25 min. darbui, po to skirkite sau 5 min. poilsio ir taip kartokite kelis kartus. Po 25 minučių mūsų susikaupimas pradeda mažėti, todėl pertraukėlė yra būtina. Naudodami šią techniką, ženkliai padidinsite savo darbo kokybę. Rekomenduojame mėgstamiausią „Seisuk” pomodoro skaičiuoklį.
  • Įsirenkite tvarkingą darbo vietą. Yra daugybė sprendimų, kuriuos galite pritaikyti savo namams pagal savo biudžeto galimybes. Geriausia, jei miegamasis ir virtuvė liktų poilsio vieta, o darbui turėtumėte atskirą kampelį, kuriame nesiblaškysite ir geriau susikaupsite.
  • Nepamirškite ir ergonomiškų baldų. Jūsų smegenys dirba geriausiai, kai gauna pakankamai deguonies, o tam būtina aktyvi kraujotaka. Vienas iš sprendimų - mūsų klientų mėgstamas dviejų variklių reguliuojamo aukščio stalas SMART. Kartu prie stalo galite pridėti ir kitus aksesuarus, kurie suteiktų dar daugiau patogumo dirbant.
  • Tvarkingas stalas - tvarkingos mintys. Jei jums reikalinga daugiau daiktų nei tik kompiuteris, juos galite tvarkingai susidėti į stalčių spinteles. Kad darbas vyktų dar sklandžiau, skirkite prioritetą tik darbui, stenkitės neblaškyti savęs telefonu ir socialiniais tinklais. Jei įmanoma, įsijunkite MUTE rėžimą pranešimams telefone ir kompiuteryje. Nustebsite, kad visas užduotis galite atlikti žymiai greičiau!
  • Jei dirbdami naudojate nešiojamą kompiuterį, jums gali praversti kompiuterio stovas su dujiniu amortizatoriumi. Tai patogus, stilingas ir lengvas stovas, kurį galite statyti ant valgomojo stalo, viešbučio kambaryje ar ant bet kokio kito paviršiaus ir bet kada, kai po ilgo sėdėjimo norite pakelti kompiuterį aukščiau ir dirbti stovėdami.

  • Pietų pertrauką skirkite poilsiui. Niekur neskubėkite, valgykite ne darbo vietoje, toliau nuo kompiuterio ekrano. O geriausia, jei išeitumėte pasivaikščioti ir įkvėpti gryno oro - taip pailsinsite akis, jausitės žvalesni, atgausite jėgas kūnui ir protui.
  • Dirbkite stovėdami ir atraskite kaip kaskart kuo daugiau pajudėti - pvz., telefono skambučio metu vaikščiokite aplink kambarį. Kiekvieną darbo valandą bent 10 min. skirkite stovėjimui. O jei stovėdami jaučiate kojų ar nugaros skausmą, pasitieskite ergonomišką kilimėlį stovėjimui. Šis kilimėlis mažina įtampą kojų raumenyse ir nugaroje, todėl stovėti tampa maloniau ir patogiau.
  • Judėkite net sėdėdami! Ar esate girdėję apie balansinę kėdę? Sėdint ant šios kėdės, jūsų kūnas išlaiko taisyklingą laikyseną, tuo pačiu metu dar mankštinate nugaros ir sėdmenų raumenis. Pagerėja jūsų kraujotaka, todėl smegenys gauna daugiau deguonies, o jums tampa lengviau susikaupti. Šia kėde galite pakeisti savo reguliarią kėdę arba retkarčiais pailsėti nuo stovėjimo. Tai ergonomiška ir mažai vietos užimanti kėdė, o kadangi jos aukštis reguliuojasi, ją gali naudoti visi šeimos nariai.
  • Ar ir jūs kartais atsakinėjate į laiškus net po darbų valandų? Įpraskite išjungti visus su darbu susijusius pranešimus telefone ir netikrinkite jų iki kitos dienos ryto. Išlaikykite savo darbo ir poilsio dienotvarkę, nes tai vienintelis būdas nepervargti ir jaustis sveikiems.

O žinote, kas svarbiausia?

Mėgautis savo darbo diena! Darbui skiriame apie 8 valandas kasdien, todėl labai svarbu mėgti tai, ką veikiame - nes tik tada jausimės laimingi.